8 mei 2017

Dinerlezing Bert Wagendorp “Nieuws, waarheid en werkelijkheid”, 23 mei 2017

Door hetlogboek

Bert Wagendorp gaat ons op 23 mei een inkijk geven hoe je als journalist en columnist van één van de belangrijkste kranten van Nederland omgaat met “Het Nieuws” . De afweging tussen werkelijkheid, waarheid, manipulatie en druk van verkoopcijfers om maar eens een paar zaken te noemen. Een waanzinnig actueel thema. Denk alleen maar eens aan de verkiezing van Trump.

Bert’s columns staan op pagina 2 van de Volkskrant en gaan over alle onderwerpen die nieuws zijn: politiek, sport en een veelheid aan maatschappelijke thema’s. Op de 23e zal hij natuurlijk ook ingaan op uw vragen.

 

Bert Wagendorp (1956) is schrijver, essayist en columnist. Hij schrijft al sinds jaar en dag voor de Volkskrant vult de column op pagina 2. Van hem verscheen in 1995 de novelle De Proloog, in 2005 de verhalenbundel De dubbele schaar, in 2014 Het jongensparadijs, een bundel verhalen, beschouwingen en essays, en in 2016 Een zaterdagmiddag. Zijn roman Ventoux (2013) groeide uit tot een moderne klassieker en werd in verschillende talen vertaald. Van Ventoux gingen binnen een half jaar 100 duizend exemplaren over de toonbank. Bert Wagendorp is mede-oprichter en hoofdredacteur van het literaire wielertijdschrift De Muur.

 

In zijn nieuwste roman, Masser Brock, zit Bert Wagendorp bovenop de actualiteit en zijn eigen beroep. Hoofdpersoon Masser Brock is een columnist die twijfelt over het nut van journalistiek. En dat op een moment dat de inlichtingendiensten kranten infiltreren, hoofdredacteuren worstelen met dalende oplages, Trump president wordt en Masser als topcolumnist zich in het oog van de storm vindt. Dat geeft het boek tempo, maar zorgt ook dat het boek niet loskomt van de periode waarin het zich afspeelt. Waar Ventoux een roman over universele vriendschap was met wielrennen als decor, blijft Masser Brock hangen in het plot en de journalistieke wereld waar het zich mee omringt.

 

Films zat, maar romans over de journalistiek zijn er niet zo veel. Journalisten die op zeker moment oversteken naar de fictie (zoals Adriaan van Dis, H.M. van den Brink en Gabriel García Márquez), kiezen vrijwel nooit hun (oude) vak als onderwerp. En schrijvers die nooit journalist zijn geweest, vinden journalistiek kennelijk niet zo interessant. Masser Brock, de nieuwe roman van Bert Wagendorp (1956) is alleen al in dat opzicht bijzonder. Je zou het zo alle eerstejaars op de verschillende scholen voor journalistiek cadeau geven. Arjen Fortuin, NRC

Een spannende en verbijsterende roman waarin de lezer aan het denken wordt gezet over fake news, manipulatie van de feiten en de rol van de huidige journalistiek in de wereld – **** De Morgen

 

De kosten voor de dinerlezing zijn € 25 per persoon inclusief het tweegangen-diner en koffie of thee.
U kunt zich ook alleen voor de lezing opgeven. Kosten € 10 per person.
Inloop is vanaf 18.30 uur. Het diner begint om 19.00 uur. De lezing om 20.00 uur.

Locatie: Meursinge, Hoofdstraat 48, 9431 AE Westerbork.

Nog even een gevoel krijgen over de onderwerpen van een aantal van de afgelopen lezingen?
Als uw op de hoogte wilt worden gehouden over de lezingen, meldt u dan hier aub aan.