5 januari 2017

Dinerlezing Cor Faber: Reis naar de Spaanse burgeroorlog

Door hetlogboek

Over de Spaanse Burgeroorlog (18 juni 1936 – 1 april 1939) zijn de nodige boeken geschreven, meestal in het Spaans. Vaak zijn het boeken die de feiten op een rij zetten. Maar hoe was het voor gewone mensen die die dagelijkse realiteit moesten ondergaan? En wat was er buiten Spanje zelf van de Burgeroorlog te merken?

In februari 1937 vertrekt een bemanning vanuit Rotterdam naar Kiel in Duitsland om daar aan boord te gaan van de Andra, een slecht onderhouden stoomschip uit 1922. Onder die bemanning bevindt zich Cors Louwerens. Hij zal als matroos mee gaan helpen om wapens te smokkelen vanuit Gdynia in Polen naar de noordkust van Spanje ten gunste van de tegenstanders van generaal Franco – smokkelen, want bemoeienis met die Spaanse Burgeroorlog was verboden en strafbaar.
Na twee moeizame maanden bereikt de Andra Spanje maar wordt beschoten en tot zinken gebracht. Twee bemanningsleden komen hierbij om het leven, de rest moet twee maanden in gevangenschap doorbrengen onder erbarmelijke omstandigheden met een bijna dagelijkse dreiging van executie.

Opa Cors had gevaren, opa Cors had avonturen beleefd. Maar niemand in de familie wist er het fijne van, Cors praatte daar nooit over tot aan zijn overlijden in 1973.

Vier jaar geleden vond zijn dochter een dagboek waarin opa Cors het bovenstaande avontuur beschrijft.
Kleinzoon Cor besloot dat dagboek te gebruiken om een historische roman te schrijven. Die roman kreeg de titel “Reis naar de Spaanse Burgeroorlog”.

Cor is historicus en heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de Spaanse burgeroorlog en geeft daarover door het hele land presentaties. Op 24 januari neemt hij u mee naar het Spanje van 80 jaar geleden.

 

De kosten voor de dinerlezing zijn € 25 per persoon inclusief het diner, een drankje en koffie/thee.
U kunt zich ook alleen voor de lezing opgeven. Kosten € 10 per person.
We beginnen om 18.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur.

Locatie: Dinercafé De Cerck, Brinkstraat 51, Beilen.

Nog even een gevoel krijgen over de onderwerpen van een aantal van de afgelopen lezingen?
Als uw op de hoogte wilt worden gehouden over de lezingen, meldt u dan hier aub aan.

Opgave is via onderstaand opgave formulier of via email naar lezing@hetlogboek.org.
Natuurlijk kunt u zich ook gewoon komen aanmelden in de boekhandel.

Opgave formulier

Wij geven ons op voor de lezing (vink uw keuze aan):
Maarten van Rossem: Populisme, 21 februari 2017 alleen lezing
Uw naam

Uw email

Uw telefoonnummer

Naam metgezel (indien van toepassing)

Opmerkingen