9 oktober 2017

Dinerlezing Fairtrade en koffie, 31 oktober 2017

Door hetlogboek

Klaas Kuipers is Fairtrade. Al meer dan 30 jaar! Laat u betoveren door een Fairtrade maaltijd en Fairtrade koffie of thee en maak op 31 oktober een reis door de tijd van Fairtrade die begint bij de VOC. Verder staat Klaas uitgebreid stil bij het nut en de noodzaak van Fairtrade. Kom naar de lezing en ga mee met Klaas naar de wereld van koffie, eerlijke koffie, Fairtrade koffie.

De Gemeente Midden-Drenthe wil een Fairtrade gemeente worden. De Gemeenteraad heeft dat besloten. Om dit certificaat te behalen is een  werkgroep Fairtrade  benoemd waarin wij als Boekhandel en Wereldwinkel Het Logboek natuurlijk graag een actieve rol spelen.

De week van 28 oktober tot 5 november 2017 is de landelijk Fairtrade week. De werkgroep organiseert de hele week evenementen. De dinerlezing “Fairtrade en koffie” op dinsdagavond 31 0ktober is één van de activiteiten die zowel boeiend als lekker wordt!

Meursinge, Westerbork verzorgt vooraf een tweegangen Fairtrade diner en daarna natuurlijk een kop heerlijke Fairtrade koffie, espresso, cappuccino of thee van “Cafe en Té de Origen”.

Daarna volgt de lezing over de wereld van Fairtrade en vooral over het meest traditionele Fairtrade product: koffie

Voor de lezing hebben we Klaas Kuipers uitgenodigd.

Klaas is meer dan 30 jaar actief met Fair Trade via de organisatie Fair Trade Original. Vanaf 2008 heeft Klaas bij Neuteboom koffiebranders uit Almelo gewerkt en is daar verantwoordelijk voor de ontwikkeling en introductie van producten voor wereldwinkels.

 

 

In september 2008 introduceerde hij Café de Origen, een koffie concept exclusief voor wereldwinkels. Café de Origen is een CO2-neutraal geproduceerde koffie.

 

En in 2010 werd Té de Origen geintroduceerd. Té de Origen is een 100% Biologische thee met het Max Havelaar keurmerk uit Sri Lanka en Zuid Afrika. In tegenstelling tot de meeste andere thee soorten wordt deze thee in Sri Lanka bewerkt en verpakt. Dat betekent werkgelegenheid voor ongeveer 50 voornamelijk vrouwen die daardoor een inkomen hebben. De partners van Greenfield Plantations hebben kortgeleden als eerste thee plantage ter wereld de CO2 neutraal certificering gekregen.

 

Inmiddels is Klaas met pensioen, maar hij blijft zich inzetten voor Fair Trade via zijn eigen consultancy bedrijf. En hij neemt u mee in de wereld van de koffie, wat “Fairtrade” doet voor de derde wereldondernemers natuurlijk  zal hij uitgebreid ingaan op al uw vragen of twijfels.

Wat u kunt verwachten:

Van de gouden eeuw naar industriële revolutie, vervolgens de jaren van 1900 tot 1950. De positie van de koloniën, de afhankelijkheid van grondstoffen zoals koffie, thee, specerijen, katoen etc. Marktbescherming, biet versus rietsuiker. De eerste wereldwinkel in 1969, geen hulp maar handel. Max Havelaar keurmerk met in het kielzog andere keurmerken en het effect op van de positie van de kleine boeren tov. grote plantages. De toevoeging duurzame landbouw en een kort film over het effect van Fairtrade voor Sri Lanka.

De kosten voor de dinerlezing zijn € 25 per persoon inclusief het tweegangen-diner en koffie of thee.
U kunt zich ook alleen voor de lezing opgeven. Kosten € 10 per person.
Inloop is vanaf 18.30 uur. Het diner begint om 19.00 uur. De lezing om 20.00 uur.

Locatie: Meursinge, Hoofdstraat 48, 9431 AE Westerbork.

Nog even een gevoel krijgen over de onderwerpen van een aantal van de afgelopen lezingen?
Als uw op de hoogte wilt worden gehouden over de lezingen, meldt u dan hier aub aan.