25 september 2017

Dinerlezing Geluk van het overleven 18 oktober 2017

Door hetlogboek

Oktober is de landelijke maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema “Geluk”.

Gerben Dijkstra is historicus en uitgever van boeken en tijdschriften over de geschiedenis van Drenthe. Hij gaat dit jaar invulling geven aan de dinerlezing.

In de lezing ‘Het geluk van het overleven’ wordt verteld hoe het jongemannen uit Drenthe die in het Franse leger moesten dienen, is vergaan. Aan de hand van veel schilderijen en tekeningen wordt het verhaal van de verschrikkelijke tocht naar Rusland verteld.

 

Napoleons invasie van Rusland in 1812 en de verschrikkelijke terugtocht vanuit Moskou, die daarop volgde, betekenden militair vertoon en menselijke tragedie op kolossale schaal. Het was het eerste historisch voorbeeld van een totale oorlog. De uitkomst van de strijd tussen de Franse legers en de geallieerden, onder andere Engeland, Rusland, Oostenrijk en Zweden, is van grote betekenis geweest voor het verloop van de Europese geschiedenis.

Napoleons Grande Armée, het grootste leger in de wereldgeschiedenis, had niet alleen Franse, maar ook Spaanse, Portugese, Italiaanse, Poolse Duitse, Kroatische, Zwitserse en Nederlandse soldaten in zijn gelederen.

Napoleon joeg zijn legers het uitgestrekte Rusland in, waar ze niet aan eten of water konden komen. Tijdens de tocht naar Moskou vonden enkele veldslagen plaats. De veldslag bij Borodino kende vanwege zijn hevigheid en het aantal slachtoffers tot aan de Eerste Wereldoorlog zijn weerga niet.

 

Hitte, kou, honger, ziekte, uitputting en Kozakken: de dood loerde tijdens de tocht naar Moskou overal . Napoleons Russische veldtocht was in 1812 met wapperende vaandels en een half miljoen mannen in prachtige uniformen begonnen. Zes maanden later eindigde de invasie in een ongekende nederlaag.  In het Franse leger vochten ongeveer 15.000 Nederlanders, onder wie een paar honderd Drenten, sommigen vrijwillig, velen dienstplichtig.

Van de half miljoen soldaten keerden slechts enkele tienduizenden terug.

 

Als Drentse jongen moest je veel geluk hebben, wilde je de verschrikkelijke tocht overleven. Tijdens de mars door het Duitse rijk de verschrikkelijke hitte, in Rusland de honger omdat de toevoer van levensmiddelen stagneerde, tijdens de terugtocht de kou van de Russische winter met extreme temperaturen, de uitputting en dan op de terugtocht de onverwachte aanvallen van de Kozakken: de dood loerde overal. Overleven was ‘geluk dat je overkwam’.

Van sommige Drentse soldaten is aan de hand van hun signalement door Nahidh Salman uit Beilen een compositietekening gemaakt.

De kosten voor de dinerlezing zijn € 25 per persoon inclusief het tweegangen-diner en koffie of thee.
U kunt zich ook alleen voor de lezing opgeven. Kosten € 10 per persoon inclusief koffie of thee.

  • U bent welkom vanaf 18.30 uur. Het diner begint om 19.00 uur.
  • De lezing begint om 20.00 uur.

Locatie: Dinercafe De Cerck, Brinkstraat 51, Beilen.

 

 

 

Nog even een gevoel krijgen over de onderwerpen van een aantal van de afgelopen lezingen?
Als uw op de hoogte wilt worden gehouden over de lezingen, meldt u dan hier aub aan.