25 januari 2017

Dinerlezing Maarten van Rossem, Populisme, 21 februari 2017

Door hetlogboek

Maarten van Rossem is iemand met een mening. En hij heeft geen probleem die publiek te maken, ook al past die meestal niet bij de doorsnee mening en bij wat “hoort”. Zijn historische analyse uit 2010 over Fortuyn en zijn opvolgers Verdonk en Wilders is nog steeds waanzinnig actueel en scherp. Van Rossem haalt u uit de waan van de dag, relativeert het moslimprobleem en gaat natuurlijk in op de laatste gebeurtenissen in de Verenigde Staten en op de gebeurtenissen en de kern van het begrip Europa.

Maarten van Rossem is een Nederlands historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten.

Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot ‘Historicus van het jaar 2003’ omdat hij “Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst”. Na zijn nuchtere commentaar op de aanslagen van 11 september 2001 werd hij aanvankelijk hevig bekritiseerd en vond men hem te relativerend. Met name in de Nova-uitzending, direct na de aanslagen op het WTC, vielen zijn relativerende opmerkingen bij de presentatoren, Pieter Jan Hagens en Kees Driehuis, niet in goede aarde. Later leek het tij te keren en werd Van Rossems nuchtere kijk op de wereld meer gewaardeerd. Frits Abrahams schreef bijvoorbeeld in zijn column voor de NRC: ‘Kort na “11 september” werd hij tot mijn ontsteltenis afgedankt, men vond hem te relativerend, hoewel relativering juist in de periode daarna zo nodig was.

In 2009 presenteerde hij voor de Evangelische Omroep het tv-programma Van Rossem in Amerika, een vierdelige serie met name over het christelijk geloof in de Verenigde Staten. Ook in dat jaar nam hij de kijkers mee door het Nederlandse landschap in de zesdelige NCRV-serie Op reis met Van Rossem.

Begin 2011 werkte hij mee aan het televisieprogramma Verborgen verleden. Tijdens het NOS Monarchiedebat in 2011 sprak Van Rossem zich uit voor een republiek. Vanaf 2012 is hij eenmansjurylid in de NCRV-kennisquiz De Slimste Mens, waarin hij zijn zienswijze gaf over de kandidaten, de vragen en antwoorden.  Van Rossem presenteerde in 2012 in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen Van Rossem for President, een documentaireserie van de EO. In 2013 was hij werkzaam als gastpresentator van het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink.

Sinds 2014 is Van Rossem ook te zien in RTL Autovisie, een praatprogramma over auto’s op RTL 7. Hierin test hij auto’s. Vanaf februari 2015 was hij samen met zijn broer Vincent, architectuurhistoricus, en zus Mary, bijgenaamd Sis, kunsthistorica, te zien in het programma Hier zijn de Van Rossems.

In 2010 schreef hij een boek genaamd “Waarom is de burger boos?” dat het populisme evalueert vanuit een historisch perspectief en specifiek ingaat op de opkomst van Fortuyn gevolgd door de pseudo-Fortuyns Rita Verdonk en Geert Wilders. De analyse is scherp en nog waanzinnig actueel.  Je kan 1 op 1 het woord Fortuyn vervangen door Wilders of Trump en je komt tot hele heldere inzichten.

Maar je kan het ook zelf van hem komen horen op 21 februari en vooraf nog een hapje met Maarten komen eten.

Andere boeken van Maarten van Rossem:

  • Kapitalisme zonder remmen. Opkomst en ondergang van het marktfundamentalisme (2011)
  • Wie zijn wij? Maarten van Rossems kijk op Nederland en de Nederlander (2011)
  • Nederland volgens Maarten van Rossem (2012)
  • De Verenigde Staten in de twintigste eeuw (2012)
  • Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Hoe het Westen zo welvarend kon worden (2013)
  • Europa volgens Maarten van Rossem (2014)
  • Het einde van het Romeinse rijk (2016)
  • De Draagbare Van Rossem (2016)

 

De kosten voor de dinerlezing zijn € 25 per persoon inclusief het tweegangen-diner en koffie of thee.
U kunt zich ook alleen voor de lezing opgeven. Kosten € 10 per person.
Inloop is vanaf 18.30 uur. Het diner begint om 19.00 uur. De lezing om 20.00 uur.

Locatie: Meursinge, Hoofdstraat 48, 9431 AE Westerbork.

Nog even een gevoel krijgen over de onderwerpen van een aantal van de afgelopen lezingen?
Als uw op de hoogte wilt worden gehouden over de lezingen, meldt u dan hier aub aan.

 

Alle plaatsen voor het diner en de lezing zijn uitverkocht!