Duurzaamheid, elektraverbruik omlaag met 75%!

Als boekhandel proberen we bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Energiebesparen is de meest duurzame vorm van energie. Immers de energie die niet wordt gebruikt, hoeft ook niet worden opgewekt. Ook niet met duurzame vormen als zonne-energie. En het is niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed voor je portemonnee.
In 2012 al hebben we bijvoorbeeld alle halogeenspots van 50 watt vervangen door LED spots van 5 watt. De spots zijn van dezelfde mooie warme kleur. En in 2016 hebben we alle traditionele TL balken vervangen door LED-versies.

De voordelen:

  1. Het totale elektrische energieverbruik van de winkel is daarmee met 75% omlaag!
    Overdag gebruiken we nu nog maar 1,4kW en dat was 6kW.
    De investering heeft zich al na 1 jaar al terugbetaald in de besparing op stroomkosten alleen!
  2. De LED-spots kosten vier keer zoveel als een halogeenspot maar gaan ook minstens vier keer zo lang mee. Eigenlijk kosten ze daardoor niet eens meer.
  3. Traditionele TL verliest na 2 jaar al de helft van de lichtopbrengst en zijn meestal af na 4 jaar. LED-TL gaan ongeveer 10 jaar mee.
  4. Verder betekent het vier keer minder de verlichting vervangen voor ons.
  5. En in de zomer wordt het niet meer te warm in de winkel en hoeft de airconditioning niet meer aan, wat ook weer een hoop energie bespaart.

Eigenlijk betaalt LED-verlichting zich dus meerdere keren terug in een jaar en dan heb ik het nog niet eens over de bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Misschien ook iets voor u?
Graag helpen we u verder in de winkel of stuur ons een bericht: info@hetlogboek.org
Of neem contact op met BK Energy Efficiency, het bedrijf van mede-eigenaar van de boekwinkel Otto Krediet, dat energiebesparingen realiseert voor zakelijke verbruikers.